Septembroví oslávenci

Septembroví oslávenci

Martina (9. september)

Už v Antike sa toto meno používalo v zmysle zasvätená bohu Martovi, čiže bohu bojov a víťazstiev, Martovi. Tí, ktorí nejaké Martinky poznáte, viete, že sa len tak ničoho nezľaknú, bez ohľadu na to, aké sú znamenie. Vedia byť zaujímavé, sympatické a v staršom veku i elegantné. Mladé uprednostňujú skôr športový typ obliekania. Hoci zdravie majú priemerné, keby dostali väčšiu príležitosť, vedeli by viesť i väčší kolektív. Hoci ich ovplyvňujú silné planéty Jupiter a Neptún, mnohé sa stiahnu k menej náročným povolaniam, či práci so zvieratami, zvlášť so psami. Hoci majú vďaka vplyvu planéty Neptún veľa fantázie, pod vplyvom Marsu ju nechcú nechať navonok ukazovať.

Oleg (10. september)

Mužské meno Oleg má škandinávsky pôvod a v preklade znamená zdravý, šťastný. Toto meno je zastúpené predovšetkým v rusky hovoriacich krajinách. Ovplyvňuje ich planéta komunikatívnosti, Merkúr.

Bystrík (11. september)

Bystrík je nové slovenské meno odvodené zo slova bystrý. Je jedným z prvých kresťanských mien na Slovensku. Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Významný bol nitriansky biskup a mučeník sv. Bystrík, ktorý žil v 11. storočí.

Mária (12. september)

Ženské meno Mária má hebrejský pôvod a voľný preklad znie Bohom milovaná. V rôznych podobách je meno Mária rozšírené po celom svete. Je to najbežnejšie slovenské ženské meno preto, lebo rodičia svoje dievčatká dávali pod ochranu Matky Božej, Márie. I Slovensko si vyvolilo za patrónku Slovenska Sedembolestnú pannu Máriu. Dominantnými vlastnosťami týchto žien je vôľa, citlivosť, mravnosť a aktívnosť. Zaujíma ich sociálna oblasť a pristane im úloha matky. Sú rozhodné, priateľské, súcitné a dynamické. Majú vitalitu, pretože ich do života ženie dobré srdce a pomoc poskytujúcu planéta Merkúr. Stravu by si mali dopĺňať B - komplexom a draslíkom.

Ctibor (13. september)

Mužské meno Ctibor má slovanský pôvod a jeho voľný preklad znie bojuj za česť. Aj to z nich vyžaruje. Akoby naozaj upnuto mysleli na dojem, ktorý v iných nechávajú. Blízke vzťahy nadväzujú až po dôkladnom uvážení. Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Staršia generácia si spomenie na spisovateľa Ctibora Štítnického zo školských čítaniek.

Ľudomil (14. september)

Málo frekventované mužské meno Ľudomil má slovanský pôvod a voľný preklad mena je ľudu milý. Má silnú intuíciu, ovplyvnenú Mesiacom.

Jolana (15. september)

Ženské meno Jolana má maďarský pôvod a jeho voľný preklad je dobré dievča. Majú pozoruhodnú pamäť a sú príkladne taktné. Radšej sa vyjadrujú skutkami ako slovami. Ovplyvňujú ich planéty Jupiter a Neptún.

Ľudomila, Ľudmila (16. september)

Ženské meno Ľudmila má slovanský pôvod a vo voľnom preklade znamená ľudu milá, ľud milujúca. Sú schopné oddanej lásky. Sú svojhlavé, ale vedia očariť, pretože na nich vplýva vrtošivá, ženská planéta Venuša.

Olympia (17. september)

Ženské meno Olympia má grécky pôvod a v preklade znamená božská. V láske sú rovnako ako v živote impulzívne. Majú dobrú vitalitu aj odolnosť. Ich planéta je tiež Venuša.

Eugénia (18. september)

Meno je gréckeho pôvodu a v preklade znamená urodzená, a preto sa ženy s týmto menom v živote nestratia a vždy si udržia cieľ a smer. Žiť s nimi ale nie je jednoduché, pretože ich planéta je boh vojny, Mars.

Konštantín (19. september)

Mužské meno Konštantín má latinský pôvod a v preklade znamená stály, pevný. Sú to sebaistí, iniciatívni a ambiciózni muži. Konštantínov ovplyvňuje život dávajúce Slnko. Ich šťastné farby sú preto zlatá a hnedá a ochranné rastliny púpava a rozmarín.

Ľuboslav, Ľuboslava (20. september)

Sú novšie mená slovanského pôvodu s významom ľúbosť sláv, oslavuj alebo ľúb slávu. Sú spokojní sami so sebou, aktívni a vyrovnaní. Z chorôb sa zotavujú pomalšie, ako by si želali. Drobné neduhy, ktorými môžu trpieť, sú zväčša zapríčinené nesprávnym spôsobom života. Ovplyvňujú ich Mesiac a Merkúr, preto sú ich harmonizujúce farby biela, modrá, červená. Výborne študujú.

Matúš (21. september)

Mužské meno Matúš má hebrejský pôvod a v preklade znamená dar boží. Pozor si musia dávať na úrazy, ktoré by mohli zasiahnuť kosti. Slabší majú aj dýchací systém a krvný obeh. Ochoty pomôcť ale aj sebadôvery majú dosť. Sú ale aj precitlivení a plní záhadnosti.

Móric (22. september)

Mužské meno Móric má latinský pôvod a jeho význam znie pochádzajúci z Mauretánie (v Severnej Afrike). Radi na seba obracajú pozornosť. Zvyčajne obľubujú štúdium, ak má presný cieľ. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter, preto ich šťastné farby sú fialová, žltá a modrá. Na Slovensku sa mená Móricko spolu s Náckom objavujú aj v žartoch a vtipoch, asi aj preto, že sú obdarení veľkou emotívnosťou.

Zdenka (23. september)

Ženské meno Zdenka má český pôvod a význam mena je slávna. Sú úzkostlivé a málo ovplyvniteľné. Utiekajú sa k práci, kde môžu uplatniť zmysel pre detail a ohromnú pamäť. Hoci ich ovplyvňuje ich planéta Merkúr, sú uzavreté do seba, zdôverujú sa výnimočne. Vhodné farby majú oranžovú, modrú. Ochranné a liečivé rastliny sú pre ne čakanka a fenikel.

Ľuboš, Ľubor (24. september)

Mužské mená Ľuboš, Ľubor majú český pôvod. Ľuboš vo voľnom preklade znie ako ľúbený, milý a Ľubor ako mierumilovný. Sú veľmi podnikaví. Pustia sa do čohokoľvek, len aby sa predviedli a boli ziskoví. Sú dosť urážliví, precitlivení a majú neprimerané reakcie.

Vladislav (25. september)

Mužské meno Vladislav má slovanský pôvod a v preklade znamená sláviaci vládu. Sú nezávislí a svojhlaví, vytrvalí. Ich citový život je komplikovaný preto, že ich ovplyvňuje planéta Mars. Ich farba je vitálna červená a kamene rubín a diamant.

Edita (26. september)

Ženské meno Edita má anglický pôvod a v preklade znamená bohatá, šťastná. Sú väčšinou materialisticky založené, ale aj opatrné a taktné. Vedia sa psychicky i fyzicky chrániť a vytvoriť si životnú rovnováhu. Ich planéta je Venuša, preto ich farby sú zelená a biela. Ochranné rastliny majú myší chvost a fialku.

Cyprián (27. september)

Mužské meno Cyprián má latinský pôvod a v preklade znamená muž z ostrova Cypru. Najznámejším nositeľom tohto mena bol "lietajúci mních" pôsobiaci v Červenom kláštore, fráter Cyprián, vzdelaný cestovateľ, ľudový liečiteľ, konštruktér krídel a autor herbára z obdobia 1765-1771. Na ňom vidieť výrazný vplyv ich aktívnej, inteligentnej planéty Merkúr, ale je strohý .

Václav (28. september)

Mužské meno Václav má slovanský pôvod a jeho význam je viac slávny. Toto meno je obľúbené v Čechách, ale i na Slovensku. Ovplyvňuje ho planéta Mars. Šťastné farby majú Václavovia tmavomodrú a červenú. Majú nepredvídateľné reakcie, sú nepokojní, odvážni, vyhranení a nikdy neviete, kam sa nasmerujú.

Michal, Michaela (29. september)

Meno Michal má hebrejský pôvod a v preklade znamená ako Boh, Bohu podobný. Michalovia sú pod ochranou archanjela Michaela, najsilnejšieho z archanjelov. Toto starozákonné biblické meno je na našom území aj v ženskej podobe Michaela. Sú veľkorysí, dominantní a dokážu byť dosť tvrdí. Michal i Michaela majú sklon k introvertnosti. Ľuďom, ktorých si ľúbia, sú oddaní a vždy nablízku. Od prírody sú silní, nepodľahnú ľahko únave, ani chorobe. Ovplyvňujú ich planéty Merkúr a Venuša.

Jarolím (30. september)

Mužské meno Jarolím má grécky pôvod a v preklade znamená sväté meno. Sú zdržanliví a miestami záhadní, schopní, samostatní a seriózni. Sú citliví na duševné prepracovanie. Tým, že ich ovplyvňuje Slnko, sú ich farby zlatá a oranžová. Ochraňuje a lieči ich ľubovník, nechtík a jantár.