Ľudské telo a čas

Ľudské telo a čas

Podvedomá hrôza z aktivity vlastných vnútorných štiav. Strach z energií bojovnej planéty Mars. Treba pochopiť a prijať zmenu ako podstatu života a tvorenia. Nutnosť zaobchádzať šetrne s vlastnou vitálnou energiou a naučiť sa mať z nej radosť. Kľud a aktivity využívať vždy v správnom čase. Vplývajú hlavne planéty Mars a Neptún.

Nie všetko v tomto období súvisí s jarou. Niektoré energie sú celoročné. Toto je vplyv aj denných hodín na naše najzákladnejšie vnútorné orgány. Každý z nich pôsobí hlavne vo svojom dvojhodinovom cykle.

Pľúca (03:00 - 05:00 h)

V činnosti sú pľúca, preto sa v noci v tomto čase obyčajne budia fajčiari, astmatici, chorí na priedušky, ľudia s nádchou a so zápalmi dýchacích ciest. V tejto dobe človek pociťuje aj najväčší strach a úzkosť. Každá maličkosť nadobúda obrovský význam.

Pľúca predstavujú v psychickej rovine kontakt, komunikáciu a slobodu. Hrudník symbolizuje pocit vlastného ja, vlastnú osobnosť. Aby bol človek zdravý, potrebuje vyváženú ľudskú komunikácie- vyjadrenie vlastných myšlienok, harmóniu medzi dávaním a braním. Základná planéta vplyvu je Merkúr v kombinácii s Marsom, Mesiacom, Saturnom alebo Jupiterom.

Hrubé črevo (05:00 - 07:00 h)

Vrchol činnosti hrubého čreva. Najvhodnejšia doba pre vyprázdňovanie organizmu. Je potrebné vyhýbať sa stresu a psychickej záťaži a zvýšiť príjem tekutín, hlavne čaje.

Hrubé črevo predstavuje nevedomie, dolný svet. V prenesenom zmysle treba spracovať problémy so zmyslom života. Naplno si uvedomiť aj svoju karmu - osudovosť. Spracovanie: naučiť sa vedome integrovať, osvojovať si aj veci cudzie. Prestať zotrvávať na nemenných postojoch a lipnutiach na hocičom.

Žalúdok (07:00 - 09:00 h)

Do činnosti sa dostáva žalúdok. Je veľmi dôležité konzumovať v tomto čase vitamíny. Telo potrebuje byť ešte v teple. Studená sprcha alebo kúpeľ preto nie sú vhodné.

Žalúdok predstavuje na telesnej rovine city a ich schopnosti prijímania. Zbaviť sa toho čo nepotrebujeme a prejaviť sa vedome. Žalúdok je nastroj ktorý signalizuje duševné rozpoloženie. Naučiť oceniť ho a vnímať ho ako čosi pre nás veľmi dôležité. Nestrávené a neprejavené city sú prejavené na telesnej rovine. Je to predovšetkým túžba po bezpečí a láske. Vzdať sa fasády nezávislosti, opustiť hniezdo detstva a stať sa dospelými. Planéty Mesiac, Mars.

Pankreas a slezina (09:00 - 11:00 h)

Vrcholí práca pankreasu a sleziny. Zvlášť v tomto čase sa neodporúča konzumácia alkoholu. Vhodné je ovocie a med. Je to jediná denná doba, kedy je telo schopné najľahšie stráviť sladkosti. Vyhýbať by sme sa mali prílišnej fyzickej činnosti. Je to doba vrcholu duševných schopností.

Slezina je filter životnej sily, zásobník vitality – krvi, kolíska i hrob červených a bielych krviniek. Lymfatické tkanivo v službách obrany. Čistenie životnej sily. Vysporiadanie sa s témou vzťahu k smrti ako takej i smrti vlastnej. Symbolický význam - matka a cintorín. Planéty: Mars a Mesiac.

Pankreas - slinivka brušná. Zabezpečuje trávenie a rozklad potravy na malé čiastočky. Premieňa energiu na použiteľnú. Vytvára inzulín. V prenesenom význame vojna a mier. Ovplyvňujúce planéty: Merkúr - analýza , Mars - rozklad, Venuša - prijímanie sladkostí života.

Srdce (11:00 - 13:00 h)

V tejto dobe aktívnej činnosti srdca, nie je telo dobré zaťažovať veľkým množstvom potravy. Nastáva mierny útlm. Pozor na úrazy! Vhodná je prechádzka alebo krátky spánok. Doprajte si ho aspoň tí, ktorí môžete. Ostatní v čase, kedy môžete.

Srdce predstavuje symbol sídla duše, lásky, citov a psychický energetický stred. Choroby a komplikácie s ním nastávajú, keď má človek podvedomý pocit, že sa nemôže aktívne podieľať na kolobehu života. Jeho oslabenie a choroby nám vsugerovávajú nutnosť prejaviť odvahu a zúčastniť sa kolobehu života. Máme pochopiť a uznať skutočný význam života a naučiť sa prijímať význam okolností z vnútra i z vonku. Základná planéta Slnko.

Tenkého črevo (13:00 - 15:00 h)

V tomto čase sa postupne sa zvyšuje fyzická aktivita. Obdobie vrcholu činnosti tenkého čreva. Máme dlhé črevá bylinožravcov. Pre potravu z mäsa je asi 27 metrov čriev príliš dlhá cesta. Rozkladajúce sa mäso ich preťažuje. Preto nastávajú problémy s trávením.

V prenesenom, symbolickom význame črevá spracovávajú nutnosť zmieriť sa aj s temnými vlastnosťami vlastnej existencie. Treba počítať aj so zvláštnosťami našej psychiky. Planéty Pluto, Urán , Merkúr.

Močový mechúr (15:00 - 17:00 h)

V týchto dvoch hodinách najviac pracuje močový mechúr. Dobré je vtedy piť bylinkové čaje, alebo aj športovať. Tráviaci systém je schopný prijať výdatné jedlo. Telesná aktivita stúpa a dosahuje druhý výkonnostný vrchol.

Symbolický význam urologického systému je duševné spojenie s vonkajším svetom. To, čo sa duševne prežilo, vyvádzať von a cieľavedome vypustiť. Nesmieme podceňovať nutnosť a nevyhnutnosť odvádzať spotrebované duševné témy. Schopnosť vysporiadať sa s napätím. Treba vypustiť psychický tlak, uvolniť a vyrovnať sa. Planéty Merkúr, Mesiac.

Obličky (17:00 - 19:00 h)

V tomto čase sú v činnosti obličky. Je potrebné vylúčiť z organizmu škodlivé látky: tuky, cukry, soľ, chemikálie, kávu, alkohol, ale aj psychický chlad a dlhodobý stres.

Obličky predstavujú rovnováhu a partnerstvo. Ľadvinové kamene, či piesok sú z okruhu problémov harmónie a partnerstva. Blokujú tok energie a vytvárajú nepriechodné miesta. Predstavujú nevyriešené, stvrdnuté problémy. Nútia nás uvedomiť si témy ktoré stuhli a blokujú tok vývoja. Nepotlačovať to, čím sme presýtení. Ženské a mužské sily je nevyhnutné udržovať v rovnováhe. Planéty Saturn a Venuša.

Obal srdca a krv (19:00 - 21:00 h)

Do najaktívnejšej činnosti sa v tomto čase dostáva obal srdca a krv. V tejto dobe človek veľmi dobre vníma. Je to čas vhodný na počúvanie hudby, divadelných hier, čítania a učenia. Je to i najvhodnejší a najúčinnejší termín na pôsobenie antibiotík alebo na aplikáciu mastí, tinktúr a obkladov na bolestivé miesta.

Obal srdca - perikard má za úlohou ochranu srdca pred vplyvmi a chorobami z okolia. V symbolickom význame je to ochranná hradba okolo srdca, čiže citovej ľudskej zraniteľnosti. Personifikuje životnú silu. Krvné žily a cievy predstavujú riečištia po ktorých sa prepravuje životná energia. Upozorňuje nás na nutnosť využiť prúdiacu životnú silu na konkrétne produkty. Planéty: Mars, Merkúr, Saturn.

Trojitý ohrievač (21:00 - 23:00 h)

Doba činnosti trojitého ohrievača. Prebieha príprava tela na spánok, preto je nevhodné fajčiť, jesť alebo akokoľvek aktivovať organizmus. Jeho činnosť a psychický i fyzický význam vysvetľuje skôr tradičná čínska medicína.

Žlčník (23:00 - 01:00 h)

Okolo polnoci začína pracovať žlčník. Ľudia a pacienti, ktorí majú ťažkosti s týmto orgánom, sa v tomto čase obyčajne budia alebo nemôžu spať.

Žlčník predstavuje v psychickom i fyzickom zmysle agresiu a jed. Pre upevnenie zdravia treba dôrazne uvolniť energie nahromadené v dôsledku blokády. Odstrániť kamene, ktoré sme si sami položili do cesty. Je to zrazená energia, skamenená agresia medziľudských, predovšetkým rodinných nátlakov. Na žlčové kamene najčastejšie ochorejú vydaté ženy s deťmi. Sú to na dlhú dobu potlačované výbuchy. Vykričať sa! Planéty: Pluto, Mars.

Pečeň (01:00 - 03:00 h)

V týchto hlbokých nočných hodinách začína pracovať ľudská pečeň. V tejto dobe nastáva najväčší útlm a najnižšie okysličenie mozgu. Ak nespíte, čo je najideálnejšie, je potrebné byť opatrný najmä pri činnosti vyžadujúcej zvýšenú opatrnosť. Neodporúča sa konzumácia ťažkých a mastných jedál alebo pitie alkoholu.

Pečeň predstavuje na telesnej i psychickej rovine život. Naše najzákladnejšie hodnotenia, spätné spojenia, životnú filozofiu a náš pohľad na zmysel života. Problémy treba zvládnuť a urovnať. Je nutné odhadnúť a zrekapitulovať, čo je škodlivé a jedovaté pre nás i našich blízkych. Je zaťažujúce a nevyhovujúce pre telo i dušu, nepoznať mieru a mať priveľké ideály. Zdravie ohrozujúce je i preceňovanie vlastnej osobnosti a sklony pričastého upadania do zveličenej melanchólie a zdrvujúcej depresie. Viacej dôverovať sám sebe. Najčastejšie choroby pečene: zápal, žltačka, stukovatelá pečeň, cirhóza pečene. Planéty Jupiter, Mars.

Veštica Helga